Individuele begeleiding

Individuele begeleiding, ook wel genoemd Praktische Thuisbegeleiding (PTb), valt onder de Wmo begeleiding en is er voor iedereen die door psychische, sociale of andere omstandigheden extra ondersteuning nodig heeft om zelfstandig thuis te (blijven) wonen. Individuele begeleiding kunnen wij leveren van 07:00 tot 23:00 uur, 6 DAGEN IN DE WEEK en op aanvraag eventueel ook op zon- en feestdagen. Samen met een van onze teams helpen wij u om weer grip op- en plezier in het leven te krijgen.

Wanneer?
Bijvoorbeeld: u neemt de dagelijkse zorg voor u rekening van uw (schoon) ouders. Elke dag gaat u er naar toe om te zorgen dat ze hun ontbijt, middag- en/ of avondmaaltijd eten. Hoe graag u dit ook voor hen doet, het is toch een enorme dagelijkse belasting. De relatie verschuift en dat op den lange duur vervelende gevolgen en zelfs tot irritaties leiden. PTb is niet hetzelfde als hulp bij de huishouding (HbH). Vaak wordt een combinatie van beide aangeboden. Waar HbH voornamelijk draait om huishoudelijke taken zoals schoonmaken, de was doen en dergelijke draait het bij PTb daadwerkelijk om begeleiding. Samen met u wordt er gekeken wat er op dit moment niet zo lekker loopt, waarna er samen naar een oplossing gezocht wordt. Let op: zodra er een CiZ indicatie vastgesteld is, valt u onder de wet Wlz en kan er geen beroep op Wmo begeleiding gedaan worden. Een eventueel eerder toegekende indicatie voor Wmo begeleiding komt daarmee direct te vervallen!

Praktische thuisbegeleiding is er in verschillende niveaus:

  • Licht is er voor dat extra beetje steun, denk hierbij aan helpen met de administratie, wekelijkse boodschappen doen, kleine dingen die kunnen zorgen voor dat extra beetje structuur en rust;
  • Midden voorziet in de dagelijkse terugkerende zorg, denk hierbij aan het verzorgen en begeleiden van één of meer dagelijkse maaltijden en andere dagelijkse terugkerende zorg;
  • Zwaar is de zwaarste vorm. Intensieve dagelijks terugkerende ondersteuning die er vooral opgericht is om lang zelfstandig te kunnen blijven. Er wordt structuur en regelmaat in de dagelijkse zorg en ontspanning, zodat u en de familie zolang mogelijk in de huiselijke sfeer elkaar kunnen blijven ontmoeten.
  • Waakvlam is de lichtste vorm van begeleiding. Hierbij krijg u 1 á 2 per week ondersteuning. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit het voeren van uw correspondentie.
 • Voor wie?
  Om voor PTb in aanmerking te komen neemt u contact op met het Sociale Wijkteam of met het gemeentelijke Wmo loket. Zij komen bij u langs om naar uw thuissituatie te kijken en indiceren dan of en in welke mate u PTb als ZIN of PGB zou kunnen krijgen.
 • Vergoeding.
  Praktische thuisbegeleiding is ondergebracht in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In de Regio Dongemond hebben wij met alle gemeenten afspraken gemaakt over de diensten die door wij als ZIN (Zorg in Natura) kunnen aanbieden.
  Let op: de gemeente brengt u hiervoor een vaste, wettelijk vastgestelde, CAK bijdrage bij u in rekening. Klik hier voor meer informatie.

  Particulieren.
  Natuurlijk bent u bij ons ook aan het juiste adres voor individuele begeleiding, wanneer u voor eigen rekening de beste hulp wilt inhuren. U kunt zich daarvoor vrijblijvend via het contactformulier op onze website aanmelden. Voor informatie over tarieven kunt u altijd telefonisch contact opnemen via telefoonnummer: 0162-700590 of via Whatsapp Thuiszorg.